Hoe overleef je de stress van kerstshoppen?
Het is weer de tijd van de feestdagen. Wij beginnen lekker in de kerstsfeer te komen. Jij ook? En oh nee, de kerst stress staat voor de deur. Welke cadeaus moet ik nu weer kopen?? Is dit herkenbaar?
Hier een aantal handige tips op een rij om toch gezellig en leuk te kunnen Kerstshoppen.
- 1. Online kerstshoppen
Als je de winkelcentra compleet wilt vermijden, is online shoppen een goed alternatief. Het online shoppen van de leukste en vaak goed betaalbare cadeaus, is tegenwoordig een heuse sport. Het is leuk om online te winkelen. Zelf probeer ik dit zoveel mogelijk te doen, omdat ik het heerlijk vind om vanachter de computer cadeautjes uit te zoeken. Vervolgens hoef ik alleen maar op de pakketdienst te wachten. Online shoppen is ook aantrekkelijke geworden, tegenwoordig kun je bij veel webwinkels kleding gratis retourneren.
Ik hoop natuurlijk jullie allemaal te zien in mijn webshop. www.laglozz.com.
Natuurlijk is online shoppen niet voor iedereen even fijn. Het online aanbod kan echt overweldigend zijn, waardoor er keuzestress kan toeslaan en vervolgens overprikkeling. Kijk dus wat goed voor je voelt.
- Kies rustige momenten om te winkelen
Hoe meer de kerstdagen naderen, hoe drukker de winkelstraten worden. Toch is het mogelijk om op relatief rustige momenten kerstinkopen te doen. Probeer zoveel mogelijk doordeweeks, tijdens schooltijd, te winkelen, het liefst in de ochtend vlak na openingstijd. Je zult merken dat de drukte nog op gang moet komen.
Of zaterdagochtend?
Is het voor jou onmogelijk om doordeweeks vrij te krijgen? Kies dan voor de zaterdagochtend. Vlak na openingstijd zijn winkelcentra het minst druk, maar je moet wel snel zijn. Hoe langer je rondloopt, hoe drukker het wordt.
- Ga gericht shoppen
Maak voordat je op pad gaat een cadeaulijstje en bedenk van tevoren in welke winkels je mogelijk kunt slagen en wat je precies gaat kopen. Werk het lijstje structureel af en houd rekening met de meest efficiënte looproute. Op die manier ben je geen tijd kwijt aan zoeken of kriskras van de ene naar de andere winkel gaan. Het kans soms ook handig zijn om met de fiets te gaan winkelen. Je kan snel bij de winkels komen.
Als ik voor maar een paar kleine cadeaus naar de winkels moet, dan pak ik de fiets. Ik zet mijn fiets zo dichtbij mogelijk en loop dan snel naar de juiste winkel, om naderhand vlot naar huis te kunnen.
- Bescherm jezelf tegen prikkels tijdens het winkelen
Het begint met goede planning en voorbereiding. Zo moet ik ervoor zorgen dat ik de juist accessoires bij me heb:
– oordoppen
– zonnebril of hoed
– boodschappenlijst
Zoveel prikkels kunnen dodelijk vermoeiend zijn. En winkels zijn plaatsen waarbij je zintuigen bij uitstek overweldigd worden door een stortvloed aan prikkels en informatie. Er staat bijna altijd muziek aan, er is een grote hoeveelheid spullen om uit te kiezen en alles wordt verlicht met hard kunstlicht. Tel daarbij de aanwezigheid van andere klanten op en het zal duidelijk zijn dat winkels en hersenletsel niet altijd een goede combinatie zijn.
Uiteraard kun je jezelf ook beschermen tegen overprikkeling. Heb je snel last van auditieve overprikkeling? Doe dan oordopjes in voordat je gaat winkelen (pas wel op in het verkeer) of neem je mp3-speler mee. Muziek kan als afleiding dienen van alle omgevingsgeluiden en je net een zetje in de rug geven.
“Ook een zonnebril kan helpen, zodat alle bewegingen om je heen minder binnenkomen of om felle kerstverlichting te verzachten. Ik merk zelf dat ik deze hulpmiddelen niet altijd hoef in te zetten, maar het feit dat ik ze bij me heb, geeft me al een gevoel van controle”.
- Houd het kort
De hele winkelervaring moet namelijk wel niet te lang zijn. Ben je er wat langer doorgegaan dan zullen je hersenen rust willen. Nadenken gaat dan niet meer, ik word zelf dan duizelig en benauwd, ga tegen dingen aanlopen en wil de winkel het liefst zo snel mogelijk verlaten. Ook heel handig: zorg dat je niet afgeleid raakt. Om niet om je heen te kijken, maar stug de lijst te blijven volgen. Deze dingen moet je vermijden” “Oh, dat ziet er leuk uit, wat kan ik daar allemaal mee doen? Heb ik daarvoor nog andere spullen nodig? Wanneer kan ik dat maken? Hoeveel tijd gaat me dat kosten? Heb ik wel zoveel tijd deze week” of bij kleding “Kan ik dit nu al dragen? Met welke outfits kan ik dat allemaal combineren? Wanneer kan ik dat deze week aandoen? Kan ik dit ook naar mijn werk aan? Heb ik schoenen die hierbij passen?” en ga zo maar door. Nadenken kost energie en tijd. Tijd en energie die je beter kan besteden aan het winkelen zelf.
- Zet je perfectionisme opzij
Bij het kopen van kerstcadeautjes probeer ik altijd zo leuk mogelijke cadeaus uit te zoeken, waar de ontvanger echt iets aan heeft. Helaas valt dit niet altijd mee, met vele uren zoeken tot gevolg. Daarom heb ik dit streven losgelaten. Natuurlijk wil ik iets leuks geven, maar het hoeft niet perfect te zijn. Soms kies ik eerder voor het gemak om in één winkel alle cadeaus te kopen dan de hele stad af te zoeken. Bij cadeaus gaat het uiteindelijk om het gebaar en dan is het al snel goed.
Meestal kies ik om de cadeaus te kopen die het meest eenvoudig zijn om te kopen, bijvoorbeeld online of in rustige winkels.
- Pak cadeautjes thuis in
Cadeaus kopen vergt al veel tijd, maar daarna moeten ze ook nog ingepakt worden.
Als ik iets vervelend vind, is het wel bij de kassa moeten wachten tot iets ingepakt is. Natuurlijk kunnen verkopers dat heel mooi en goed, maar de laatste jaren kies ik ervoor om het zelf thuis te doen. Dat scheelt veel tijd, waardoor ik eerder rustig thuis ben.
Wat zijn jouw tips? Heb je zelf tips om het kerstshoppen te overleven? Schrijf dan je reactie onder dit bericht.